Uitvallende hond

Valt jouw hond uit naar andere honden, mensen, fietsers, skeeleraars of hardlopers? Dan heb je een zogeheten reactieve hond. Reactiviteit is een veel voorkomend probleem bij honden. Als eigenaar heb je meestal al veel geprobeerd. Afleiden met koekjes, boos worden en alles ontweken maar niets lijkt te helpen. Reactiviteit is vervelend voor jou als eigenaar, je krijgt vaak goedbedoelde adviezen of kritieken van andere mensen en je schaamt je rot. Wandelen met je hond is inmiddels niet meer leuk.

Stressvol voor de hond

Reactiviteit is vooral heel stressvol voor je hond. Vaak zeggen mensen: “mijn hond is dominant” maar 99% van de reactieven honden valt in de basis uit vanuit onzekerheid. Leerervaringen spelen daarbij een rol. De hond heeft geleerd dat bepaalde dingen in zijn leefomgeving waar hij aanvankelijk bang voor was op te lossen zijn met blaffen/dreigen. Dit geldt zeker ook ten aanzien van het verder uitbouwen van agressie. De hond merkt dat het gedrag vanuit zijn perspectief succesvol is en hierdoor wordt hij steeds zekerder van deze strategie. Elke keer dat je hond uitvalt komt er cortisol vrij, als je hond regelmatig uitvalt heeft je hond chronisch stress. Dit is net als voor mensen zeer ongezond.

Aan de slag

Praktijk voor Hondengedrag heeft een eigen methode ontwikkeld waarbij we langzaam de emotie ten opzichte van de prikkel gaan veranderen. Ik, Kim Noordermeer, leg je alles uit over het gedrag van je hond, de lichaamstaal die je kunt gaan herkennen en wat je zelf kunt doen om het gedrag te veranderen. Het is belangrijk dat de hond er op gaat vertrouwen dat jij spannende situaties voor hem oplost en dat hij dit niet meer zelf hoeft te doen. Samen zorgen we ervoor dat je weer plezierig met je hond kan wandelen.

Ja, ik wil aan de slag!

Wil je samen met mij aan de slag? Neem contact op voor de mogelijkheden.